2009-06-05 14:16:43• hírek • Szatmár.ro

A Szamos hetilap lagújabb számából

Jánosi Abigél önarcképe
Jánosi Abigél önarcképe

"A bolygódnak szüksége van Rád! Tegyünk együtt a klímaváltozás ellen!" ezzel a mottóval ünneplik idén június 5-én, az ENSZ által létrehozott Környezetvédelmi Világnapot. Ebből az alkalomból készült cikkében a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség szakosztálya hívja fel a figyelmet az éghajlatváltozás következményeire.

„Ahogyan ma élünk, fogyasztunk és termelünk hosszú távon nem folytatható. Nem tartható fenn az erőforrások elhasználásának üteme, a környezet állapotának folyamatos rongálása. Meg kell szüntetni a Föld erőforrásainak pazarló felhasználását. A természet tiszteletét, megbecsülését, szeretetét a társadalom szélesebb körében, csak úgy érhetjük el, ha a természet törvényeit jobban megismertetjük az emberekkel és felhívjuk figyelmüket bizonyos tevékenységek káros következményeire.

Szatmár megye kiemelkedő magyar reál és műszaki szakemberei című sorozatban Kiss Sándor ezúttal Tóth Imre filozófust és matematikatörténészet mutatja be, aki Szatmárnémetiben született, magyar-zsidó-román környezetben nevelkedett, egyetemi tanulmányait a kolozsvári Bolyai Egyetemen végezte, majd átkerült Bukarestbe. Vendégtanár volt a frankfurti, a bochumi egyetemen, majd Párizsban, Princetonban és a hollandiai Enschedeben is.Nyugdíjazásáig a Regensburgi egyetemen tanított, azóta Párizsban él. Úttörő felfedezése, hogy a nem-euklideszi geometriát már Platón Akadémiájában vitatták.

Ez vagyok én! felhívással hirdette meg a Szatmári Magyar Hírlap a rajzpályázatot, amelyre nagyon sok alkotás érkezett, ezekből közöl a lap válogatást.

Mozgósítani kell a magyarságot, egy állandó fórumot kell összehozni és működtetni, melynek keretében erős nemzeti tudattal rendelkező, felelős személyek mérlegelnék a megye magyar hagyományőrző és kulturális törekvéseit, ezekből felállítani egy rangsort, majd egy akciótervet, hogy értékelni lehessen mit érdemes és kell támogatnia, hangzott el a két héttel ezelőtt tartott találkozón, ahol a civil szervezetek képviselői a „hogyan tovább a magyar kultúrával" gondolat kapocsán fejtették ki véleményüket, erről szól egy újabb összefoglaló a lapban.

Az első oldalon pedig a ballagókat búcsúztatják, Ady Endre versével és néhány gondolattal. A Szamos hetilap a Szatmári Magyar Hírlappal jelenik minden szombaton.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: